lauantai 12. kesäkuuta 2010

Kierrätystä

Ilmeisesti siellä Suomessa on ollut vähän kalsa kesäkuun alku. No, täällä sitä lämpöä riittää. Virallisesti sadekausi alkoi 8. kesäkuuta, mutta sen huomaa toistaiseksi vain tavaratalojen Rainy Season -alennusmyynneistä. Ensi viikolle on kuitenkin jo luvattu kevyitä sadekuuroja, ja nihkeän kosteaa täällä on nytkin. Paikalliset käyttävät muuten sateenvarjoja koko kesän, sen verran kovasti ja korkealta paistaa tuo aurinko.

Joku ihmetteli, miten saan päiväni kulumaan. Niigata on tosiaankin aika piskuinen kylä, vaikka väkimäärältään iso kaupunki onkin, eikä täällä ole Tokion kaltaista jatkuvaa vilskettä. Kaikille täkäläisille kotirouville yhteinen harrastus pitää minut kuitenkin kiireisenä: jätteiden lajittelu. Niigatan kaupungin jätehuolto on varmasti yksi maailman tehokkaimmista. Ja taatusti monimutkaisin (ks. kuva). Paikalliset asukasyhdistykset vastaavat taloyhtiöiden kierrätyksen järjestämisestä, ja meidänkin talossa roskapussiin merkitään asunnon numero, jotta väärin lajiteltu tai vääränä päivänä keräyspisteeseen laitettu jäte voidaan palauttaa takaisin syylliselle. Japanissa marketista kotiin kulkeutuvan pakkausjätteen määrä on isompi kuin Suomessa, mutta lajittelun vaivalloisuus panee tehokkaasti miettimään mitä ostoskoriinsa laittaa. Onneksi sentään löysin tuon 32-sivuisen jätteidenlajitteluoppaan (Trash sorting encyclopaedia) pienen etsimisen jälkeen englanninkielisenä!

Kielivaikeuksista huolimatta Niigatassa ei tarvitse tyhjin vatsoin kuljeskella. Joka kulmassa on pikkuruisia kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Kaikkia Japaniin matkaavia ilahduttavat ravintoloiden ikkunoissa esillä olevat muoviesimerkit ruokalajeista (viereisessä kuvassa mukana myös haarukka!). Helppo on siitä sitten painaa mieleensä hyvältä vaikuttavan annoksen kirjoitusasu, ja tilata sisällä se listalta. Onkohan tämä erityisesti japanilainen juttu, vai onko joku törmännyt samaan ilmiöön muualla? Missä on se tehdas, jossa kaikki nämä muoviruoat valmistetaan?

5 kommenttia:

Anni Pee kirjoitti...

Taitaa olla nuo muovisapuskat ihan japanilaisten oma keksintö. En tiedä missä ne valmistetaan, mutta Tokiossa kävin kaupassa, jossa niitä myytiin - oli aika mielenkiintoinen kokemus, hyllytolkulla jos jonkinnäköistä einestä. Olivat muuten aika kalliita, saattaa ravintoloitsijalle olla isokin investointi jos on iso annosvalikoima - tosin eivätpä nuo ajan myötä happane.

Edelliseen kirjoitukseen vielä täytyy kommentoida, että itse kaiholla muistelen japanilaisia polkupyöriä - meikäläiselle kääpiölle just sopivia!

Mervi P. kirjoitti...

Ilmeisesti ainakin Kiinassa näitä replikoita tehdään, mutta jostain kuulin, että myös Hollannissa on tehtaita.

Tässä muuten yksi aika vaikuttava kuvasto: www.fakefoodonline.com/

Tuike kirjoitti...

Hyvää synttäriä! Tosin se taitaa olla jo ohi siellä puolen maailmaa... Tuntuiko siellä järinää?

Tuo jätteenlajittelu vaikuttaa aika kimurantilta, mutta kiva, että edes jossain asiat hoidetaan kunnolla. Täällä kun ei voi edes tietää, päätyvätkö lajitellut jätteet kierrätykseen vai suoraan kaatopaikalle.

Mervi P. kirjoitti...

Ei tuntunut täällä yhtään maanjäristystä. Niigatassa mitattiin vain 2 Richterin asteikolla, eli se oli havaittavissa vain mittalaitteilla.

En muuten muistanut synttäriäsi Tuike, että näin myöhässä sitten onnittelut!

Anonyymi kirjoitti...

Noiden sapuskareplikoiden kotipaikka on Tokion Kappabashi-dorilla Asakusassa. Sieltä saa kuulemma ostaakin "taideteoksia", jotka ovat kalliimpia kuin itse kyseinen ruoka. :)
t. Nipponissues